סיפורם של היהודים שגורשו מפורטוגל – ומשפיעים על חיינו עד היום

הסיפור של יהודי פורטוגל הוא אחד מהסיפורים הכאובים ביותר בהיסטוריה, והוא מלווה מזה שנים רבות גם את הצאצאים ואת מדינת ישראל בפרט. למעשה, גירוש פורטוגל הוא אירוע בקנה מידה בינלאומי ובעל נופך טראגי, אולם ברבות השנים דווקא הסיפור הקשה הזה הצליח להוביל לשינוי משמעותי ביחסים של פורטוגל וישראל, בעקבות תיקון חוק היסטורי שנועד לסייע לצאצאים של אנוסי פורטוגל לקבל דרכון, בהליך מקל. כיצד הכול התחיל? להלן הסיפור של הקהילה היהודית.

הקהילה היהודית בפורטוגל – קהילה קטנה אך בעלת השפעה

ההוכחות הראשונות לקיומה של הקהילה היהודית הוא עוד מהמאה ה-12. ביחס לקהילות יהודיות אחרות, הקהילה הפורטוגלית נחשבה לקטנה ומצומצמת באופן יחסי, כאשר הקהילה עצמה נאלצה להתמודד לא פעם עם אתגרים אל מול הרשויות כמו תהפוכות וכן רדיפות אישיות אחר חברי הקהילה. השאלה מהי אזרחות בעידן הזה הייתה לעיתים מוגבלת מאוד, מאחר ולא מעט מאנשי הקהילה נאלצו לעזוב את המדינה בעקבות דרישה מהמלך לעבוד באפריקה, וזאת בעקבות הגעתם של מעל ל-70,000 יהודים שהגיעו לפורטוגל לאחר שגורשו מספרד.

פוגרומים קשים וגירוש המוני בעקבות הוראת המלך

ברבות השנים סבלה הקהילה היהודית גם מדרישה להמרת דתם לנצרות, אולם צריך לציין כי מי שהתנצר הצליח להתברג לתפקידים בכירים בממשל כמו גם בשוק התעסוקה, וזאת למרות שהיהודים הוגדרו עוד אז כאנוסים. השיא ונקודת השינוי שהובילה למפץ הגדול היא גירוש יהודי פורטוגל על ידי המלך במאה ה-15 בעקבות נישואיו לנסיכת ספרד, ודרישה ממנה לגרש את היהודים.

מבצע הגירוש הוביל לעזיבה של הקהילה היהודית כמעט במלואה למדינות רבות בעולם כמו מרוקו, בולגריה, יוון, ארה"ב ואפילו ישראל, כאשר רק מעט מאוד יהודים נותרו במדינה. עד היום ניתן להבחין בקיבוץ הגלויות שמגיע לידי ביטוי לא רק בהגירה המסיבית של יהודים אלא גם באוכל, בעקבות מאכלי עדות שהפכו לחלק בלתי נפרד מהמסורת היהודית. הבושה כמו גם הקשיים שנוצרו בעבור הקהילה שנאלצה לעזוב את ביתה הסתיימו בסוף המאה ה-19, עת הסתיים שלטון המלכות בפורטוגל, אולם רבים מחברי הקהילה בחרו שלא לשוב, אלא להקים את ביתם במדינות ברחבי העולם, כולל כאן בישראל.

תיקון עוול היסטורי – קבלת דרכון בעבור אנוסי ספרד ופורטוגל

ברבות השנים הצליחה הקהילה היהודית לבסס את עצמה בחזרה בפורטוגל, כאשר על פי הערכות כיום הקהילה שמתגוררת בערים ליסבון כמו גם פורטו מונה קצת מעל 1,000 בני אדם. ממשלת פורטוגל החליטה בשנת 2015 להוביל לתיקון חוק היסטורי שבמסגרתו אושר לצאצאים שמוכיחים כי הם אנוסי ספרד כמו פורטוגל לקבל דרכון פורטוגלי, כאשר מי שאמונה על אישור הבקשות הראשוניות היא הקהילה היהודית. מאז אושר התיקון לחוק, מעל ל 90,000 יהודים קיבלו דרכון פורטוגלי, ועל כן אם גם אתם חלק מההיסטוריה של קהילה ענפה שחוותה את אחד מהאסונות הגדולים, ניתן בהחלט לומר כי כעת יש לכם את ההזדמנות לקבל את הדרכון, וזאת בליווי אישי מצד חברה המתמחה בתחום ואשר יכולה לספק לכם את כל התשתית ליצירה של הזדמנויות חדשות, בעקבות קבלת דרכון שמקנה שורה ארוכה של יתרונות.

סיפורם של היהודים שגורשו מפורטוגל - ומשפיעים על חיינו עד היום

מהם היתרונות של דרכון פורטוגלי?

ראשית, מדובר בדרכון המאפשר לכם לגור ולעבוד בפורטוגל או במדינות אחרות ביבשת אירופה, כחלק מהיותה של פורטוגל חברה באיחוד האירופי. בנוסף, אזרחים ישראלים שמחזיקים בדרכון אינם צריכים להנפיק ויזה לכניסה לארה"ב או אוסטרליה, כאשר מעבר לכך ניתן לנצל את היותכם צאצאים של אנוסי ספרד ופורטוגל לטובת הנפקה של אזרחות גם בעבור בני הזוג וכן הילדים.

לסיכום

הקהילה הענפה שחיה בפורטוגל באה הקודמת סבלה מאנטישמיות, פוגרום וכן יחס שלילי מהקהילה. למרות הגירוש והכאב הרב, הצליחה הקהילה לצמוח מחדש, וכעת בזכות התיקון לחוק ההשפעה של אותו גירוש מורגשת עד היום – בעקבות היכולת של ישראלים ויהודים לקבל אזרחות פורטוגלית, בהליך מקל.

נגישות