תפילין שימושא רבא: על השימוש וההיסטוריה של הנוסח הייחודי לתפילין

תפילין

כמעט כל אדם יהודי יודע מה זה תפילין ומכיר את מנהג הנחת תפילין החל מביצוע המצווה בשעות המוקדמות של הבוקר עד להנחת תפילין לפני יום כיפור, כמו גם בחגים ומועדים שונים. שימושא רבא הוא למעשה חיבור קצר על הלכות תפילין שחובר בתקופת הרבנים הגאונים של היהדות בשנים 1250 עד 1327 (ככול הנראה). מדובר על חיבורים שחלקם הועתקו בסוף פסוקים על הלכות תפילין והם נמצאים בדפוסי התלמוד.

תפילין שימושא רבא הוא מושג או ביטוי המתייחס להלכות תפילין ולתקופה בה חיו גאונים שהשפיעו על ההלכה היהודית וכתבו הלכות תפילין קטנות בדפוסי תלמוד. תוכלו להכנס אל מאמר שמדבר על הנושא באופן מפורט, אם תרצו להכיר לעומק את המושג.

אבל מה השימוש וההיסטוריה של הנוסח הזה?

בתחילה חשוב לדעת שהמושג 'תפילין שימושא רבא' מתייחס להנחת תפילין בתקופה שנפרסה על 450 שנה. מדובר בחיבורים שעד היום לא ברור מי חיבר אותם והם קשורים לסדר פרשיות התפילין, לספר הלכות גדולות בו ישנם הסברים אודות שיטת הנחת תפילין והלכות אחרות המוזכרות בספר שימושא רבא וכיום אינן מקובלות בזמן הנחת תפילין.

בכול הנוגע למי שחיבר אותם, עד היום לא ברור מי כתב את הניסוחים האלה ויש את מי שמשער כי מדובר בהלכות של רב שנחשב גאון ושמו רבי אשר בן יחיאל אשר חי בשנת 1250 עד 1327. רב זה נחשב מבין האנשים הגדולים בקרב רבנים והוא הוסיף הלכות תפילים ודפוסי תלמוד שנקראים ויודעים עד היום כ: תפילין שימושא רבא.

איך התוספות התחברו יחדיו?

בדת היהודית ישנן ארבע שיטות להנחת תפילין, הראשונה של רש"י, השנייה של שיטת הראב"ד, ישנה שיטת רבינו תם ותפילין שימושא רבא. מי שמניח תפילין שימושא רבה נחשב בדרגת רוחניות גבוהה במיוחד. מדובר בתפילין שמניחים בזהירות רבה לאחר הכרות רחבה עם התלמוד ועם השיטות השונות וסידור פרשיות בתפילין.

חשוב לדעת שבשנים שנחשבו לתקופת הגאונים ביהדות הפך שימושא רבא לחיבור קצר שהיו מוסיפים בסוף פסוקים של הלכות הנחת תפילין. התוספות הובאו בדפוסי התלמוד והן הוקדמו לחיבור מילים בסוף הפסוקים על הלכות תפילין המכונות 'הלכות קטנות'.

עם השנים התגלה כי יהודה בן ברזילאי שהיה רב ספרדי מברצלונה העתיק את החיבור כולו אל ספר "העיתים" והציג חלק מההלכות של תפילין שימושא רבא. מדובר בהלכות שלא נמצאות בספר תלמוד, אלא רק בספר שימושא רבא.

האם משתמשים בתוספות שימושא רבא כיום?

מי שמניח תפילין אינו נוהג להשתמש בתוספות אלה והן אינם מקובלות בהלכה. עם זאת יש מי שמקפיד ונוהג להניח תפילין על פי הנפסק בשימוש רבא. ובכול זאת לרוב לא מניחים תפילין עם התוספות אלא בתפילת מנחה.

בעבר ואפילו היום יש שהיו מניחים תפילין מיוחדים עם התוספות באירועים מיוחדים, חגים או מועדים שונים בדת היהודית וישנם חסידי חב"ד שנוהגים להניח תפילין רק על פי דעות שימושא רבא. המקובלים נוהגים להניח תפילין מסוג זה בתפילת מנחה, לכן יש להם שלושה סטים של תפילין עבור כל תפילה.

 

לסיכום, כדי לדעת יותר אודות מנהג הנחת תפילין והתאמה של זוג התפילין הנכון עבורכם, כדאי להתייעץ עם מומחים ובד בבד לחקור יותר ויותר על המנהגים השונים בדת היהודית.

 

נגישות