רוב האנשים ששומעים את המושג ״ספירת העומר״ חושבים באופן אוטומטי על ל״ג בעומר ולפעמים גם על האיסור להסתפר, להתגלח ולהתחתן בתקופה הזו, ועל אף שכל הדברים הללו בהחלט קשורים למצווה הזו, זהו כמובן רק חלק קטן מכל הסיפור. ספירת העומר היא למעשה מצווה גדולה ורחבה הרבה יותר שהמקור ההיסטורי שלה נוגע לחלקים שונים בתרבות ובהיסטוריה של העם היהודי. אם גם לכם יצא לתהות בעבר מה זו בכלל מצוות ספירת העומר ומדוע נוהגים בכל המנהגים המוכרים, הגיע הזמן לעשות קצת סדר בדברים ולנסות להבין במה בדיוק מדובר – בואו נתחיל.
מהי ספירת העומר?
ספירת העומר היא למעשה מצוות עשה שהיא אחת מתוך תרי״ג מצוות ולפיה יש לספור כל יום במשך 49 ימים החל מהיום שבו מקריבים את מנחת העומר (קורבן תבואה חקלאית שהיה נהוג בבית המקדש ביום שלאחר חג הפסח), כאשר ביום החמישים לספירה חוגגים את חג השבועות שנקרא על שם שבעת שבועות הספירה. מקורה של מצוות ספירת העומר הוא בתנ״ך והיא נזכרת מפורשות פעמיים בספר ויקרא ובספר דברים. מיד נדבר על מהות המצווה, המנהגים והאיסורים השונים. תוכלו למצוא הסברים מפורטים על ספירת העומר באתר משיב כהלכה אם אתם רוצים ללמוד על הנושא לעומק
איך סופרים?
הספירה היא פשוטה וטכנית לחלוטין ולפניה יש לברך את הברכה הבאה:
"ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו על ספירת העומר" הברכה והספירה נאמרים בתחילה בעמידה ומסיימים בישיבה. שימו לב שלפי זרמים שונים ניתן לצאת לידי חובה על ידי שליח ציבור. כלומר – חזן או רב בבית הכנסת מבצע את הספירה עבורנו כשאנו נמצאים בנוכחותו.
מנהגי האבלות
בואו נדבר קצת על מנהגי האבלות בתקופת ספירת העומר. הידעתם שבעבר ובימי המקרא מנהגי האבלות לא היו נהוגים והתקופה של ספירת העומר הייתה נחשבת לתקופה שמחה ולא לתקופה של אבל? כל זה השתנה במאורע שבו מצאו את מותם כ-24,000 מתלמידיו של רבי עקיבא. על פי המקובל התלמידים של רבי עקיבא מתו בגלל שלא נהגו בכבוד זה בזה ובאופן הזה הם למעשה זלזלו בתורת ישראל הקדושה של הקדוש ברוך. המקרה המפורסם הזה התרחש בתקופה שבין חג פסח לבין חג השבועות ולאחר מכן הוא הפך לחלק חשוב ומהותי מכל המצווה של ספירת העומר. חשוב לשים לב כי נהוג לנהוג במנהגי אבלות ספציפיים והם האיסור להתחתן בתקופה הזה וכן האיסור להתגלח ולהסתפר וכי מנהגי אבלות אחרים אינם בגדר חובה. עם זאת, ישנן קהילות שמקפידות גם על מנהגי אבלות נוספים ומחמירים אפילו יותר.
למה רק עד ל״ג?
אמרנו בעצם שספירת העומר נמשכת עד לחג השבועות. מדוע אם כך מפסיקים מנהגי האבלות כבר בל״ג בעומר? ובכן – על פי המקובל המיתות של תלמידי רבי עקיבא נסתיימו בתקופה הזו ועל כן מקובל להפסיק את מנהגי האבלות בל״ג בעומר (ויש קהילות שממשיכות עד חג השבועות ממש).
עוד מעניין לדעת שרבים מייחסים את המוות של התלמידים למרד בר כוכבא שהתרחש גם הוא בתקופה הזו ויש כאלו שמאמינים כי המוות במרד הוא למעשה מוות כתוצאה מחוסר הכבוד של התלמידים זה בזה.
לסיכום
למידע נוסף על ספירת העומר ומידע כללי על נושאים הלכתיים שונים, אנו ממליצים בחום להיכנס לאתר משיב כהלכה שבו תוכלו למצוא את כל השאלות לנושאים הבוערים ואפילו תוכלו לשאול שאלות בעצמכם אם לא הצלחתם למצוא תשובה לשאלה כלשהי שאתם מחפשים.