מי מוגדרים נפגעי פעולות איבה ולאילו תגמולים הם זכאים?

המוסד לביטוח לאומי והמדינה בכלל מסייעים לנו כאזרחים בצורות רבות, אך הכול מתחיל מנהלים וממעט (או יותר) בירוקרטיה. פירוש הדבר בין השאר עיסוק בהגדרות כאלו ואחרות, כגון מתן סטטוס נפגעי פעולות איבה לאנשים הזקוקים לעזרה. מי זכאי לקבל את ההגדרה הזאת ואת הסיוע הנלווה לסטטוס? הינה כל הפרטים החשובים בנושא.

מענה לאומי לאתגר לא פשוט

התאוששות לאחר פעולות איבה איננה פשוטה. יש למצבים כאלו השלכות גופניות וגם נפשיות כבדות מאוד, המתבטאות בצורך בטיפולים שונים, חלקם יקרים, בהפסד ימי עבודה ועוד. למרבה המזל, המדינה מסייעת במקרים כאלו והביטוח הלאומי נותן גם הוא סיוע רלוונטי במידת הצורך. כדי לממש את זכויותיהם, מי שנפגעו מפעולות איבה יצטרכו להתעמק מעט בנושא זה. ראשית יש עניין של הגדרות – מהי פעולת איבה ומי מוכר כנפגע פעולות מסוג זה? לאחר מכן, צריך להתעסק בנושא של מימוש זכויות נפגעי פעולות איבה. כמו ההתאוששות מהמקרה, גם תהליך מימוש הזכויות עשוי להיות ממושך ומורכב. במידת הצורך, תמצאו לא מעט מידע מסייע על נושא זה ויש גם אנשי מקצוע שיוכלו לסייע לכם במיצוי זכויותיכם.

מי מוגדרים כנפגעי פעולות איבה?

לפניכם קווי ההנחיה הכלליים שבאמצעותם המדינה נותנת לאנשים את ההגדרה של נפגעי פעולות איבה:

  • תושבי ישראל – בכל מקום שבו הם נמצאים, כולל בחו"ל
  • אזרחי ישראל – אם כי רק בישראל, כולל שטחי יו"ש. לא בחו"ל, אלא אם עוד לא עברה שנה מניתוק התושבות
  • מי שאינו תושב או אזרח – מי שנמצא בישראל בזמן המקרה והוא לא תושב ולא אזרח, אבל נכנס לארץ ונמצא בה כחוק
  • ישראלי תושב חוץ – אם נפגע במהלך עבודתו בחו"ל אצל מעביד ישראלי
  • תושבי יו"ש ועזה – אם הם נפגעו בתוך הקו הירוק וגם שהו בישראל עם היתר מתאים

לשם ההבהרה, נדגיש כי מדובר באירועים שגרמו לנזקים גופניים או נפשיים. אלו עשויים להיות מקרי טרור או מלחמה. יש מקרים שבהם אנשים מוגדרים כנפגעי פעולות איבה בנסיבות יוצאות דופן, כגון "פגיעה בשגגה מידי אדם עקב פעולת איבה של כוחות אויב" או "פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולת איבה של כוחות אויב". בדרך כלל החוק מכיר כפעולות איבה גם מקרים של פגיעה ממעשה אלימות, שמטרתו העיקרית פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי-אתני ובלבד שהוא נובע מהסכסוך הישראלי-ערבי או נעשה בידי ארגון טרור, הכול לפי ההגדרה הרשמית בחוק.

 

 

מהן הזכויות של אנשים אלו?

אנשים המקבלים את ההגדרה הזו זכאים בעיקר לסיוע כספי מסוגים שונים וברמות שונות, כפי שהרשויות יחליטו לכל מקרה ספציפי:

  • מענק במקרי נכות – אם בעקבות המקרה נגרמה נכות של 10%–19%, עשויים להיות זכאים לקבלת מענק חד פעמי
  • הוצאות רפואיות – פיצוי על הוצאות רפואיות שנגרמו עקב המקרה והוצאו במסגרות של רפואה ציבורית. סיוע זה כולל עלויות תרופות שקופת החולים אינה מספקת, נסיעות ודמי החלמה (גמלה בעקבות שהייה באשפוז ממושך או לאחר ניתוח)
  • פיצוי על נזקים כספיים לבני משפחה מקרבה ראשונה – נזקים מסוג זה שנגרמו בעקבות אשפוז נפגע בפעולת איבה (הפסדי שכר, הוצאות כלכלה ומחייה, הוצאות לינה, חניה, טלפון ושכירת שירותי טלוויזיה)
  • טיפולי שיניים – במקרים מסוימים זכאים גם לסיוע במימון טיפולי שיניים, גם אם הנזק לא נגרם ישירות מפעולת האיבה

לסיכום

ההגדרות לנפגעי פעולות איבה הן ברורות למדי, אך תמיד יש מקרים מיוחדים העשויים להציג גם מורכבות ושאלות שונות. אם אתם זקוקים לליווי מקצועי לקבלת הזכויות המגיעות לכם לפי חוק, אל תהססו לפנות לאנשי המקצוע הרלוונטיים.

נגישות