תרבות רבת שנים: באילו עדות חוגגים חינה?

חינה היא מסורת חגיגית יהודית אותה חוגגים בכמה מן עדות עדות המזרח. למעשה, יהודים בכל העולם חוגגים חינה, מפני שמדובר במסורת רבת שנים אותה מקיימים לפני חתונה. חינה יפה ומאורגת כמו שצריך, תהיה כזאת שתשמח את החתן והכלה, כמו גם את המשפחה אשר תחגוג את היום המאושר עם משפחה קרובה וחברים טובים.

אודות מנהג החינה

מי שיחקור מעט אודות חינה, יגלה כי המנהג הזה נחגג לפני המון שנים בקרב עמים שונים, והיה כולל מגוון טקסים ופעילויות. מדובר על אירוע שהיה נפוץ כבר בשנת 2100 לפני הספירה בקרב עמים כמו אשורים וכנענים, עמים אשר היו חוגגים את הטקס בשמחה רבה עם אוכל טוב, צהלולים וריקודים.

הנה כמה עדות בהן נוהגים לארגן חגיגה עדתית מסורתית:

חינה מרוקאית

בעדה המרוקאית, אין כמו סיבה לחגיגה! כיום יותר מתמיד, נוטים בני העדה חוזרת למקורות ולמסורת העדתית, לכן תראו כי לא מעט משפחות מארגנות חינה עם אוכל טוב וקינוחים מעולים, תלבושות מסורתיות, מוזיקה עדתית, וכמובן מריחת חומר החינה על הידיים תוך הענקת מתנות לחתן ולכלה. במידה והחתן מרוקאי והכלה בת עדה אחרת – או להפך – כדאי לארגן חינה שתשלב בין מנהגי העדות, תשלב מאכלים ומוזיקה המתאימה לזוג ובני משפחה ותיתן בנה לעדה של הכלה ושל החתן. עירוב של עדות בארגון חינה, יכול לאפשר חגיגה הרבה יותר צבעונית, מגוונת ושמחה…

חינה תימנית

חינה תימנית נחשבת מאד מיוחדת, בעיקר בשל תלבושת הכלה שלבישתה היא טקס שלם ויפה. מדובר בשמלה ייחודית, גלימה צבעונית, ומגוון רחב של תכשיטים כבדים אותם עונדת הכלה. חינה תימנית מהווה חגיגה צבעונית ומלאת פולקלור ניחוחות וטעמים. גם בטקס זה מורחים על כפות הידיים את משחת החינה הכתומה שעשויה מצמח הכופר הלבן. בחגיגה משלבים ריקודים תימנים מסורתיים ומגישים כיבוד טעים.

 

 

חינה בוכרית

בני העדה הבוכרית אוהבים אירועים נוצצים! זאת הזדמנות לריקודי פולקלור המוכרים לעדה, וזה הזמן להגיש מאכלי עדה החל מחצ'פורי עד סמאסה, עופות, ואורז בוכרי מלא טעמים. בזמן החינה לובשים החוגגים תלבושות נוצצות ועונדים תכשיטים יפים ומעניקים תכשיטי זהב לכלה ושעון מפואר לחתן.

חינה הודית

הודים ידועים בחגיגות המרהיבות שהם מקיימים עם תלבושות יפות נוצצות, פרחים המסמלים את הרעננות שיש בזיווג חדש, סמלים וסימנים מיוחדים של העדה ההודית, כמו גם שירים וריקודים. בחינה הודית ישנו טקס של עטיפת אצבעותיהם של החתן וכלה, כסמל לנישואים הקרבים. בין היתר תמצאו תלבושות צבעוניות כמו סארי וצעיפים צבעוניים, ומאכלים הודיים כמו סאמוסות ממולאות כל טוב, אורז צהבהב וטעים, ואפילו אוכל צמחוני.

אבל האם כל החינות דומות?

זה נכון שיש קשר ודמיון בין הטקסים הנחגגים בעדות השונות שהזכרנו, החל מהאוכל הטעים והעוגיות המתוקות המוגשות לאורחים, עד תלבושות מסורתיות, מריחת המשחה על כפות הידיים והענקת מתנות. עם זאת לכל עדה יהיה אוכל ייחודי, קינוחים שונים, מנהגים ייחודיים ומוזיקה עדתית של העדה.

לסיכום,

כדי לחגוג כמו שצריך ולפי המסורת, כדאי להיעזר בחברת הפקת חינות, שגם תוכל לייעץ לכם בנוגע לארגון המסיבה וגם תסייע לכם בארגון ולספק לכם את כל מה שנחוץ לחינה מושלמת, מסורתית ומדויקת.

נגישות